Izberite pravo agencijo
Gorturizem Schmetterling travel partner
Z OLIJEM PO VULKANSKI POKRAJINI

Izleti

Cena:
35,00 €
Termin:
15.10.2018 - 15.10.2019
Odhod iz:
po dogovoru
Lokacija:
Slovenija | Prekmurje

Pred 3 milijoni let je bruhal zadnji vulkan tukaj, na Goričkem. Bil je zelo eksploziven, iz njegovih ostankov pa so zrasli okoliški griči, ki v sebi skrivajo vulkanske kamnine bazaltni tuf in mineral olivin.

Imaš vprašanja, kot naprimer – ali je  vulkan samo stožčasta gora z luknjo v sredini, kako delujejo in  kaj se zgodi po izbruhu? Na tej ekskurziji boš dobil odgovore na takšna in podobna vprašanja, v živo in na terenu pa boš spoznal tudi številne druge posledice in lepote, ki jim je botroval tudi vulkan.

Dobrodošel na Goričkem.

Povpraševanje Rezervacija

  

TERMIN: Po dogovoru

Oli v svojih rovih že čaka, da ti odkrije delček njegovega domovanja. Ob enem pa ti razkrije vse skrivnosti goričkega vulkana. Krtek Oli je res strokovnjak vulkanologije. Edinstveno doživetje na vulkanski poti te čaka.

Odkrivanje vulkanske pokrajine se bo zate začelo na trgu Sv. Jurija. Del spoznavanja bo namenjen odkrivanju in predstavitvi naravnih in kulturnih danosti v okolju; del pa bo
namenjen stroki, ki se imenuje geologija. Po kratki vožnji te čaka že naslednji znanstveni podvig – le kako mineralna voda privre na plano?
Zanimiv je ta vrelec v Nuskovi. Ne samo, da je v bližini potoka Ledava
, obdan z vrbami,; z njim je povezano življenje ljudi v bližnji okolici. Nekateri mineralno vodo iz tega vrelca s koristjo znajo
uporabljati še danes. Od tukaj lahko gremo po urejeni poti do kamnoloma v Sotini (seveda, če bodo vremenske razmere naklonjene – ti pa boš primerno obut in oblečen za raziskovanje).
Med potjo lahko opaz
uješ – tudi v zimskem času – pestro naravno življenje; vsekakor pa je po poti dovolj tudi drugih atrakcij in razgledov.
Po kamnolomu bomo uživali v eni od dobrot, ki raste na vulkanskih tleh – bučno olje in semena, ki jih pridelujejo v podjetju Dajč produkt. Andreja, Petra in drugi člani družine negujejo tradicijo, modernizirali pa
so proizvodnjo in z novimi idejami bogatijo ponudbo izdelkov. Po ogledu se bomo najprej osvežili s pijačo v enem od bližnjih gostišč, nato pa se bomo napotili do naslednje postaje na poti: trga v Kuzmi. Ki je majhen, skriva pa prav poseben kamen velikega pomena. Katerega? Tole bova odkrila skupaj na ekskurziji. Obljubim. In že te pot vodi naprej – proti Gradu. In tu nikakor ne smeš izpustiti obiska grajskega poslopja. Sobane s številnimi zgodbami – tistimi izpred davnih časov, pa tudi novimi. Sedež Javnega zavoda Krajinski park Goričko je v prečudovitem ambientu, polnem energij, skritega bazaltnega tufa, velikega notranjega dvorišča… Tudi vodnica iz gradu bo povedala nekaj zanimivosti. Po zanimivi cestni povezavi se bomo spustili nazaj v dolino, kjer bo najprej čas za kosilo. Hrana bo gorička, delno tradicionalna, a primerna za vsak okus. Vegetarijanci in vegani naj svoje želje sporočijo pravočasno, da bo kaj primernega tudi za njih.
Po kosilu kjer boš imel priložnost doumeti, kako čudovit um je imel arhitekt Jože Plečnik, ki je poleg ustvarjanja v Pragi, na Dunaju in v Ljubljani svoje sledi pustil tudi v Prekmurju.
In še veliki finale – končno bomo spoznali tudi Olija – radovednega in nemirnega krtka, ki rovari globoko pod zemljo. V doživljajskem parku Vulkanija jim ga je nekako uspelo ukrotiti in pridno razlaga vse o vulkanih,
geologiji, delovanju… niti ne morem našteti. Skupaj z njim in njegovo »prijateljico« se bom
o spustili v čudovit svet kamnin, neraziskano podzemlje in uživali v številnih atrakcijah in tudi med igro na zaslonih na dotik.

Sledi le še vrnitev domov in mahanje krtku Oliju v pozdrav.
Hvala, da si si vzel cas in boš ta dan preživel z Olijem in v dobri družbi.


Cena: 35,00 € / osebo
         

Vključene storitve: vsi ogledi z vstopninami, lokalno vodenje, okrepčilo na poti, kosilo (juha, mesna jed, priloga, solata,
sladica, ena pijača), vsi stroški organizacije, izvedbe, nezgodno zavarovanje in DDV.

Pridružujemo si pravico do spremembe zaporedja ogledov.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so na voljo na naši spletni strani!

 

Vse cene so obračunane na osebo pri minimalno 40 prijavljenih potnikih in ne vključuje cene prevoza. Za vas lahko organiziramo tudi prevoze z kombiji, mini avtobusi in visoko turističnimi avtobusi.

 

 

 

Vir slik: https://www.vulkanija.si/go/966, https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/vulkan-se-prebuja

Rezerviraj zdaj

Z OLIJEM PO VULKANSKI POKRAJINI - Lokacija