Aktualno
NAJLEPŠI BOŽIČNI SEJMI
NAJLEPŠI BOŽIČNI SEJMI

Zasnežena pokrajina, kuhano vino in nakupovanje daril za najdražje pod svetlikajočimi se pisanimi lučkami je v predbožičnih dneh zelo priljubljeno.

Vem, da je za mnoge prehitro, a nekatrim misli že uhajajo k veselem decembru ...

Božični čas. Čas, ko diši po medenjakih in cimetu, iz vsakega možnega kotička pa iz loncev veje vonj po kuhanem vinu. Doživetje je še toliko večje na praznično okrašenih stojnicah, kamor vas povabijo svetlikajoče lučke. Ker vem, da te mika, ti predstavljam 10 najboljši sejmov iz lanskega leta, da ti olajšam izbiro.

 

1. ZAGREB (Hrvaška)
Zagreb je že dve leti zapored razglašen za najlepši božični sejem. Pustite se zapeljati čarobnim lučkam, številnim okraskom, predstavi živih jaslic, omamnemu vonju kuhanega vina in raznih čajev... Vse to in še več boste doživeli, če se nam pridružite na izletu v hrvaško prestolnico. Med božičnimi izleti najdete namreč tudi tistega, ki pelje v Zagreb.


 

2. STRASBOURG (Francija)
V Strasbourgu se odvija najbolj priljubljen božični sejem v Franciji Marchés de Noël, ki ga prirejajo že vse od leta 1570! Za razliko od drugih sejmov, ki za ogretje večinoma ponujajo kuhano vino, si tukaj lahko privoščite vroč začinjen pomarančni sok. Res da, je ta sejem nekoliko oddaljen, a je odlično izhodišče za obisk še kakšnega bližnjega, na primer v Baden-Badnu ali Stuttgartu.3. COLMAR (Francija)
Še en francoski sejem, ki se je uvrstil med top 10. To starinsko mestece bo vadušilo tako mlade, kot tudi malo starejše. Na sejmu ponujajo pestre animacije za otroke,  pika na i pa so tipične praznične slaščice: alzaški ingverjev kruh, piškoti bredele, janeževi piškoti sprengerle in sadna torta berawecka z aromo kischa.

Colmar

 

4. AACHEN (Nemčija)
Mesto je znano tudi kot nemško mesto kulture, a v vsej svoji veličini zaživi prav v božičnem času. Praznični božični sejem vsako leto poteka pred čudovito kuliso aachenske katedrale in mogočne mestne hiše.

Aachen


 
5. DUNAJ (Avstrija)
Dunaj jemlje božično-novoletne praznike zelo resno. S svojo okrasitvijo lahko konkurira vsakemu mestu v Evropi. Božični sejem na trgu Rathausplatz traja najdlje od vseh tukaj naštetih sejmov, saj ga lahko obiščete vse od sredine novembra pa vse do božičnega večera. Vsako leto se v mesto poda na milijone turistov, ki si pridejo ogledat slikovito idilo mesta in nakupovat lesene igrače, sveče iz čebeljega voska in novoletne okraske. Ob novoletni jelki se vrstijo nastopi pevskih zborčkov. Pevske predstave so tudi v mestni hiši. Ob sobotah od 2. do 16. decembra, lahko sejem obiščeš tudi z mano - najdeš ga tukaj.


 
6. DRESDEN (Nemčija)
v Dresdenu boste ljubitelji adventnega časa vsekakor uživali. Mesto ponuja kar enajst sejmov, najbolj znan je pa tisti na Starem trgu (Altmarkt).

Dresden

 

7. TALIN (Švica)
Tukaj boš našel najbolj slavno božično drevo v celotni državi. Prava pravljica pa se začne, kadar sneg pobeli Talin, domačini namreč pravijo, da mesto postane toplejše. Obvezno ne spreglej snežnih skulptur in majhnega živalskega vrta za najmlajše.

Talin

8. PRAGA (Češka)
Dva najboljša božična sejma se odvijata v starem mestnem središču in na trgu Wenceslas. Ob prodaji lesenih igrač in okraskov lahko tam najdete tudi češke posebnosti, kot so bohemski kristal, marionete in keramika. Hrana je malce drugačna kot v Nemčiji: prodajajo klobase, česnov kruh, grog, pa tudi pečeno in kuhano koruzo.
V Pragi lahko obiščete dva sejma, na katerih je moč kupiti tipične češke izdelke. Predbožični izlet te čaka tudi pri meni. Letos gre kar za tridnevnega, da se še posebej naužiješ predbožičnega časa.


9. BUDIMPEŠTA (Madžarska)

Budimpešta je eno najlepšh evropskih mest. Arhitekturni dragulj, ki še prav posebej zaživi v silvestrskem času, ko je celotno mesto z vsemi sedmimi mostovi osvetljeno. Lepotica ob Donavi ima prekrasne palače, cerkve, trge in sanjske mostove, ki povezujejo levi del mesta ob reki z desnim. Temperamentni Madžari z igrivimi temnimi očmi, zanimivo zgodovino, edinstvenim jezikom, živo pisano nošo, poskočnim čardašem, pikantnim golažem, palinko.... Vse to je Madžarska z Budimpešto, ki je v praznični obleki še lepša. Budimpešta zasluženo nosi tudi laskavi naziv kraljice mostov! Hitro se prijavi na enega izmed odhodov. Najdeš jih tukaj.

Budimpešta

 

10. BRUSELJ (Belgija)
Le z desetimi leti je ta božični sejem najmlajši v skupini desetih, a zagotovo prinaša največ prazničnih aktivnosti. Ob 240 stojnicah skozi sejem pelje osvetljena pot, od ribje tržnice do srca Bruslja Grand Palace. Starši lahko kupijo znamenite vaflje ali kuhano vino, otroci pa se lahko popeljejo z rolko, na zabaviščnem kolesu ali po progi s sanmi. 

Vsekakor pa ne boste zgrešili z nobeno izbiro predbožičnega izleta tudi v naših sosednjih državah:
 

Salzburg (Avstrija)
Mesto čudežnega otroka in mojstra svetovne klasične glasbe, mesto pomembnih knezoškofov, ki so krojili usodo in pisali zgodovino mesta, mesto »belega zlata« ali številnih solnih rudnikov, ki ga obdajajo. Doživite prestolnico Solnograške in Mozartovo mesto v predbožičnem času. Sprehodite se po okrašenem in slikovitem starem mestnem jedru, ki ga zaznamujejo dvorci in palače, potepanje pa zaključite na stojnicah božičnega sejma. 
Graz (Avstrija)
Ko zadiši po zimi in Božiču, misel vedno uide v Graz. Doživite Graz in spoznajte njegov čar, ki še prav posebno zaživi v predbožičnem času. Zaradi bližine je to nezahteven in nenaporen izlet in še posebej primeren tudi za otroke. Z avtobusom se bomo odpravili k iskanju božične čarovnije, po zimski poti do čokoladnega mesta na reki Muri. Enega prav posebnega s šunkarno in miniaturnimi gradovi ti predstavljam tudi sama na tej povezavi.


 
 
 
Pecs (Madžarska)
Mesto Pecs na Madžarskem slovi kot eno najbolj romantičnih mest in po tradiciji zaljubljenci v mestu zaklepajo ljubezni! Pecs so med drugim razglasili tudi za mesto muzejev. Zelo značilni pa so tudi po izdelavi porcelana.Mariazell (Avstrija)
Mestece ima slikovito lego v dolini reke Salz in je priljubljena izletniška točka v adventnem času.V adventnem času se Mariazell okiti s 6 ton težkim adventnim vencem. Obisk cerkve Mariazell je odlična priložnost za zahvalo za zdravje, srečo, ljubezen, dajanje zaobljub ali preprosto hrepenenje po miru, umirjenosti in še in še...Bratislava (Slovaška)
Slovaška prestolnica ob Donavi se je v zadnjih nekaj letih intenzivnega razvoja in obnove prelevila v pravo lepotico. Čudovita in praznično okrašena Bratislava vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne. Ponuja številne odlične možnosti nakupov v izjemnih nakupovalnih središčih. Slovaška prestolnica ob Donavi se je v zadnjih nekaj letih intenzivnega razvoja in obnove prelevila v pravo lepotico. Mesto je polno pozitivne energije in življenja. Prav tako je Bratislava znana po dobrih krčmah in pivnicah in pestrem nočnem življenju.

 

Še nekaj časa imaš, da na edinstven način doživiš predpraznično vzdušje. Hitro se prijavi na enega izmed izletov :) Opise in cene izletov najdeš na tej povezavi.

 

vir: https://siol.net/trendi/potovanja/najboljsi-bozicni-sejmi-v-evropi-zmagali-so-nasi-sosedi-431690

Potrebujete več informacij ?   Pošljite nam sporočilo

* Polja označena z zvezdico prosimo obvezno izpolnite

54553

S klikom na gumb "POŠLJI SPOROČILO" se strinjate, da boste poslali tudi vaše osebne podatke, ki jih lahko uporabimo za komunikacijo z vami. Vaši podatki bodo skrbno shranjeni in jih ne bomo posredovali nikomur. Kadarkoli lahko tudi zahtevate izbris podatkov.