Aktualno
GASTRONOMIJA V MEĐIMURJU
GASTRONOMIJA V MEĐIMURJU

Ko govorimo o najboljših doživetjih, ki jih lahko doživi turist v Međimurju, bi gastronomija sigurno zasedla eno od prvih treh mest. Međimurska kuhinja je poznana namreč po mnogih specialitetah. Ker pa leži na stiku treh sosednjih držav – Slovenije, Madžarske in Avstrije, se opazijo vplivi teh držav na jedilnikih gostiln v Međimurju.

In katere so tiste najznačilnjše međimurske jedi?

 

JUHE: V hladnih dneh međimurske kuharice pogosto na mizo dajejo tople juhe, med katerimi je najbolj prepoznana pretepena juha. »Pretep« je v bistvu mešanica kisle smetane, moke in mleka, ki juho naredi gosto. Lahko gre le za navadno pretepeno juho ali pa za bolj bogato varianto – »pretepenkalamper« juho (pretepena juha s krompirjem in mesom).

Pretepena juha z bučo
Vir: https://forkingcroatia.blogspot.com/2016/11/pretepena-juha-s-bucom.html

 

 

TESTENINE: Međimursko kuhinjo pa dopolnjujejo razne jedi iz testa. Najznačilnejši primeri takšnih jedi so njihovi »žličnjaki« (narejeni iz moke, vode in soli ter služijo kot priloga mnogim mesnim jedem), »šiškrlini« (približno isto kot njoki), »krpice« (npr. krpice z zeljem) in mlinci. 

Žličnjaki
Vir: http://happinessishomemade95.blogspot.com/2014/10/zlicnjaci.html

 

Šiškrlini
Vir: https://www.coolinarika.com/recept/siskrlini/

 

Krpice z zeljem
Vir: https://www.coolinarika.com/recept/760468/

 

 

MESNE JEDI: Ko govorimo o međimurskih mesnih jedeh moremo naglasiti, da za pripravo mesnih jedi gospodinje največkrat uporabijo pišančje, zajčje in svinsko meso.

Piščančje meso se velikokrat pripravlja pečeno v koruzni moki ali pa preprosto pečeno s krompirjem v pečici. Najznačilnejša jed s svinjino je definitivno »meso z tiblice«. Tiblica je lesena kanta v kateri se je shranjevala zasoljena svinska mast, v kateri so v preteklosti shranjevali tudi meso. To meso ima prav specifičen okus in vonj, tako da je pravšnja jed za vsakega mesoljubca. Međimurske kuharice pa zelo rade pripravijo tudi kakšno račko in to se vidi že po tem, da je Međimurska raca eno od najprepoznavnejših jedi v teh krajih.

Kot prilogo k tem jedem navadno poslužijo ajdovo kašo, ne smemo pa pozabiti tudi na krompir, po katerem je Međimurje tudi dokaj poznano.

Meso z tiblice
Vir: https://recipeci.com/meso-z-tiblice-cuvar-tradicije-od-zaborava/19010/

 

SLADICE: Nikakor pa ne smemo pozabiti na vse sladkosnede. Ko govorimo o Međimurju, ne moremo mimo »međimurske gibanice«. Vsekakor pa to ni vse. Tu so še krapci, klacinprot, koruzna zlevanka, orehnjača, makovnjača in seveda štrukli z različnimi nadevi. Na koncu dobrega obroka pa se sveda prileže še dobra »međimurska kava« (kava, rum, rumenjak, sladka smetana, sladkov in čokolada).

Međimurska gibanica
Vir: http://www.kuhaona.com/2018/04/medimurska-gibanica/

 

 

 

In katere restavracije za pokušino takše hrane vam priporočamo?

Sigurno lahko omenimo restavracijo  La Batat v Termah Sveti Martin. Tam vam lahko ponudijo tudi zdravo verzijo međimurske gibanice, če pa vas to ne prepriča pa se lahko zapeljete do restavracije Mala Hiža. Že sam ambient restavracije je odličen, kaj pa šele jedi.

Če so se vam pocedile sline, vas nagovarjamo na kratek izlet v Međimurje in pokušino njihovih dobrot. Tudi slike so dobrodošle!

 

Pa dober tek. 

 

Potrebujete več informacij ?   Pošljite nam sporočilo

* Polja označena z zvezdico prosimo obvezno izpolnite

46820

S klikom na gumb "POŠLJI SPOROČILO" se strinjate, da boste poslali tudi vaše osebne podatke, ki jih lahko uporabimo za komunikacijo z vami. Vaši podatki bodo skrbno shranjeni in jih ne bomo posredovali nikomur. Kadarkoli lahko tudi zahtevate izbris podatkov.