Aktualno
Naj bo smuka varna
Naj bo smuka varna

Koristni nasveti, da bo smučarija čisti užitek

Si letošnjo zimo že vijugal po snežnih strminah?

Spadaš tudi ti med smučarske ali deskarske navdušence? Uživaš, ko vijugaš po neskončih strminah, pokritih s snegom? Potem je tu zate nekaj koristnih nasvetov, kako smuka postane čisti užitek, brez nevšečnosti in poškodb.

1. Poskrbi za primerno opremo

Premajhen/prevelik smučarski čevelj, nepravilno nastavljene vezi ... no go. Smučarski čevelj mora biti prave velikosti, predvsem pa se mora tvoja noga dobro počutiti. Ne pozabi še na vezi, ki morajo biti nastavljene na tvojo težo. Torej, če si delal na svojem 'poletnem teleščku' ali pa spadaš bolj v tisto drugo skupino, ne pozabi preveriti svojih kilogramov.

 

2. Ne pozabi na hrano in veliko tekočine

Najbolj priporočljivi je zajtrk, ki ti bo dal dovolj energije za začetek tvoje snežne dogodivščine. Ne pozabi še na kakšno čokoladno ploščico ali suho sadje. Tudi med samo smuko tvoje telo izgublja vodo, zato spij zadostno količino tekočine. To še najbolj velja za dan po alkoholni noči. Alkohol tvoje telo namreč še dodatno dehidrira.

 

3. ČELADA

Se ti zdi, da čelada kvari tvoj videz? Kaj pa tvoja glava? Hitro se namreč lahko pripeti nesreča, zato zavaruj svojo glavo. Saj vem da hočeš biti kot Strel, Franko in Križaj, ki so vijugali med količki s kapo oz. 'trakom', a varnost je vseeno varnost.

 

4. Bodi fizično pripravljen in ogret

Ne rabiš naslednjih 5 dni preživeti v fitnesu. Dovolj je že hoja po stopnicah, nekaj počepov ali pa samo dolg sprehod po naravi. Tvoje mišice so se čez poletje polenile in niso navajene smučarskih podvigov. Ne preceni svoje fizične pripravljenosti. Začni počasi. Pred smuko pa se obvezno ogrej in pretegni mišice, da boš pripravljen na celodnevno smuko.

 

5. Nošenje smuči

Težki smučarski čevlji, še težje smuči, potem so pa tu še smučarske palice. Veliko vsega. Smuči si daj na ramo, tako bo tvoje prenašanje teže manjše. Obvezno pa pazi na tiste pred tabo za tabo in ob tebi, verjemi, da ni najbolj prijetno dobiti smučko v obraz, ko se ti obračaš in oziraš okoli s sebe. 

 

6. Smučanje naj bo pazljivo

Na smučišču nisi sam. Pazi na druge in vsakič ko zamenjaš smer ali progo in se priključuješ v smuko, se obnašaj kot v križišču. Poglejte okoli sebe, da ne boš povzročili nesreče.

 

7. Smučišče ni samo vaše

Svoje do potankosti izpiljene dolge karving zavoje prihrani za zgodaj zjutraj, ko ni veliko smučarjev na progi. Ko je gneča, smučaj počasneje in delaj manjše zavoje. Vsi namreč ne zmorejo iste hitrosti.

 

8. Ustavljanje sredi proge

Smuka se počasi izteka, ti pa še nisi naredil obveznega 'selfija'. Ustavi se ob robu progi, tam ne bosš ogrožali sebe in drugih. 

 

9. Alkohol in smučanje

Tako kot na cesti, tudi na smučišču alkohol ne spada zraven. Alkohol ti bo omehčal kolena, da ne govorim o tem, da bo naenkrat enkrat več smučarjev. S tem boš ogrožal sebe in druge. Svoej alkoholne sposobnosti pokaže zvečer na obvezni 'pancertanc' zabavi. 

 

10. Smeti

Tisto, kar zakoplješ v sneg, ne izgine čudežno. Ostane tam. Zato pospravi smeti, ogorke cigaretov in prazne embalaže. Naj bo smučišče čisto tudi za tabo.

 

In, kar je najpomembnejše, uživaj. Skrbi pusti doma. Naužij se razgledov in prisluhni prasketanju snega pod smučmi. Neverjetno je namreč občutiti svobodo, ki jo ponuja smučanje. 

 

VIR: www.aktivni.si

 

 

 

 

 

Potrebujete več informacij ?   Pošljite nam sporočilo

* Polja označena z zvezdico prosimo obvezno izpolnite

41053